W dniu 29.04.2021 r. w klasie I odbyły się zajęcia stacjonarne na temat zdrowego żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem mleka. Zajęcia przeprowadzono według scenariusza „Mleko i produkty mleczne w diecie”.
Uczniowie zdobyli informacje dotyczące mleka i jego wpływu na zdrowie, przetworów mlecznych oraz zasad zdrowego odżywiania.
Podczas zajęć wykorzystano różnorodne pomoce, materiały multimedialne oraz plakaty i broszury. Uczniowie obejrzeli film edukacyjny o produktach mlecznych i ich wpływie na zdrowie. Dzieci poznały grupę ssaków od których pozyskuje się mleko. Następnie zostali zapoznani z drogą mleka z gospodarstwa do mleczarni, a następnie do szkoły.
Szczegółowo wyjaśniono uczniom na czym polega proces pasteryzacji i dlaczego jest tak ważny w łańcuchu chłodniczym.
Uczniowie obejrzeli dokładnie kartoniki z mlekiem, które otrzymują w szkole w ramach akcji „Mleko dla szkół” i odczytali informacje zawarte na kartoniku.
W następnej części zajęć uczniowie dowiedzieli się o wartościach odżywczych i zdrowotnych mleka oraz dlaczego mleko jest tak ważne w diecie dzieci i młodzieży. Zaznaczono miejsce mleka i jego przetworów w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Uczniowie tworzyli i czytali hasła promujące spożywanie mleka i najciekawsze ich zdaniem zapisali w zeszytach.
Podsumowaniem zajęć był quiz oraz praca plastyczna na temat „Zdrowe produkty mleczne w mojej diecie”. Dzieci wokół kartonika z mlekiem rysowały własne, ulubione produkty, które często spożywają. Prace uczniów zostały omówione i ocenione oraz zaprezentowane na wystawie prac klasy I.